Varför borde man använda sig utav en personlig tränare?

Undrar du över varför du ska träna med en personlig tränare? Vi ger dig 6 tips på varför du ska använda dig utav personlig tränare.

Kvinne som trener med slynge mens en personlig trener ser på
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 07-21-2022

Innehållsförteckning

  1. 1. Få ett tillpassat träningsprogram
  2. 2. Säkra justeringar allteftersom din träning pågår
  3. 3. Bli Motiverad!
  4. 4. Träningen sätts i system
  5. 5. Få hjälp med ernäring och kosthåll
  6. 6. Prioritera din egen hälsa!

Få ett tillpassat träningsprogram

De allra flesta som har tränat på egen hand vet hur svårt det kan vara att hålla sig till ett strukturerat träningsprogram. Och kanske något som är ännu viktigare, hur svårt det kan vara att utforma ett träningsprogram som både ger dig önskade resultaten och samtidigt förebygger skador. Det är väldigt lätt gjort att tänka att man kan googla sig fram till ett träningsprogram, och med hjälp av sunt förnuft avgöra om det är rätt för precis dig. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. För det första är det en stor variation när det handlar om hur effektiva dessa träningsprogram faktiskt är att nå ett bestämt mål, och dessutom måste träningsprogram oftast skräddarsys efter individuella basis. En personlig tränare kan hjälpa dig med att utforma ett träningsprogram som både tillpassat dina specifika mål, och dessutom tar i utgångspunkt för din nuvarande situation. Om du är 20 år och drömmer om stora muskler bör du träna på ett speciellt sätt än om du är 70 år och drömmer om funktionell styrka som gör det enklare att ta sig genom vardagen. Det är precis det här en personlig tränare kan komma till undsättning och hjälpa dig med, genom att identifiera din nuvarande situation, gräva fram individuella styrkor och svagheter, och se hur du kan träna på ett sätt som förebygger emot skador. Därefter vill dessa (och även andra) element tas till betraktning när det utformas ett detaljerat och strukturerat träningsprogram som är totalt tillpassat bara dig. Det säger ju sig själv att detta inte är enkelt att få till på egen hand. En personlig tränare med specialiserad kompetens, som dedikerar tid, och ger ett utenom-perspektiv, vill kunna hjälpa dig bra på vägen mot de resultat du önskar.

Säkra justeringar allteftersom din träning pågår

Ett fel som stadigt dyker upp, speciellt bland hobby-motionärer, är att man följer ett träningsprogram helt slaviskt. Ärt det f.ex. angivet i träningsprogrammet att man ska träna bänkpress 3 dagar i veckan över 6 veckor, så gör man det. Problemet med den typen av tillvägagångssätt är att man riskerar att träna fel, både med tanke på resultat och skador. Det är stora skillnader bland oss människor; Vissa har missbildningar i sin a led, svagheter i sin muskulatur eller att man har en kropp som tål mindre träning än vad normaliteten säger. Ett avgörande poäng när man tränar är att kunna identifiera sådana typer av situationer, och helst innan träningen, men du skall i alla fall göra det under träning. På det sättet kan en personlig tränare spela en avgörande roll. En personlig tränare vill övervaka träningen din från pass till pass, detta medför till att han/hon vill kunna komma med avgörande feedback under tiden: Inspel på teknik justeringar, ideér om ändring av övningar, förslag på olika övningar som kan bygga upp en nödvändig stödmuskulatur, inspel på träningsmänd, osv. Få människor idag har bra nog kunskap och erfarenhet för att kunna ta sig an träningen på egen hand.

Bli Motiverad!

Alla som har tränat över en längre period vet att motivationen går upp och ner. Vissa dagar är man full av energi, kämparglöd, träningslust och man bara dansar sig genom ett träningspass. Andra dagar är det en kamp om att komma upp ifrån soffan. Detta gäller både hobbymotionister och professionella idrottsutövare. En personlig tränare kan verkligen vara skillnaden här, och få dig till att prestera det lilla extra som behövs. Bara den grejen att man har någon man står till svars till, någon som förväntar att du kommer på ditt träningspass, kan bidra till ökad motivation i sig själv (och om inte annat, att du faktiskt kommer på träningen). Känslan av att någon andra är där för dig, är intresserad i att du faktiskt ska lyckas och kommer med upplyftande ord, är en otroligt viktigt för motivationens del. Vi människor är djur och påverkas extremt mycket av det vi har runt oss. Om du har försökt genomföra ett träningspass på egen hand versus att man är med någon andra, så vet du exakt vad vi pratar om. Man hoppar gärna den sista repetitionen i knäböj, eller den sista spurten du löper i en backe, om det inte är någon som passar på dig.

Träningen sätts i system

Ett speciellt viktigt element när du jobbar med en personlig tränare, är att han/hon hjälper dig med att sätta träningen i system. Du har klara rättningslinjer för vad du ska göra, delmål och slutmål, och som regel vill PT´en också hjälpa dig med att loggföra progressionen din. Dessa saker hjälper inte bara för att uppnå bättre resultat, det påverkar också motiveringen i sig själv. Det är klart att man kan systematisera sin träning på egen hand också, men det är svårt och tidskrävande. Tro oss, vi har prövat!

Få hjälp med ernäring och kosthåll

Många tänker nog att en personlig tränare först och främst är där för att se till att träningen du gör är korrekt. Men alla som vet något om träning, vet också att ernäring och kosthåll är en avgörande faktor för att uppnå träningsresultat som du har som mål. Antingen om du önskar att gå ner i vikt, lägga på dig muskler, eller att tighta till ben och lår, vill kosthållet vara otroligt viktigt. Vissa hävdar att det är minst lika viktigt som själva träningen. En personlig tränare hjälper dig med att välja rätt kosthåll utifrån dina förutsättningar och dina mål. Det kan kanske vara några få justeringar som görs ankytit till karbohydrater eller proteiner i kosten, förslag till hur man kan sätta upp en måltidsplan, eller recept på näringsrika och välsmakande maträtter. En personlig tränare kan hjälpa dig med att både skapa en förståelse och en uppföljning runt ernäring och kosthåll, något som kan vara tråkigt och svårt att genomföra på egen hand.

Prioritera din egen hälsa!

Forskning visar att träning är bra för hälsan. Tyvärr är det många som inte prioriterar det som man bör göra, eller att man har svårt med att motivera sig till att börja träna. Efter vår egen mening vill allt som hjälper till för att man ska träna vara en bra investering. Om man kan använda några tusenlappar på en personlig tränare och därmed inte få några livsstilssjukdomar, är det efter vår mening ett väldigt smart val du gör. En personlig tränare kan hjälpa dig med att göra träningen mer kul, försäkrar dig om att du faktiskt kommer till gymmet, och hjälpa dig med att förhindra skador som annars kunde satt stopp för träningen. Många träningsstudios idag erbjuder en gratis provtimme med en personlig tränare, varför inte bara testa det?

Les også

image

Så hur lyckas man som personlig tränare?

Att vara en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-31-2022

Läs mer

image

Hur ofta bör man använda en PT?

Personliga tränare kan vara en ovärderlig resurs för dem som vill forma sig, förbät...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-21-2022

Läs mer

image

Personlig tränare

Undrar du över vad en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-11-2022

Läs mer