Personlig tränare

Undrar du över vad en personlig tränare är? Eller vad man kan få ut av att träna med en personlig tränare? I denna artikeln ska vi ge dig svaret på dessa frågor, och vi tittar dessutom närmare på andra aspekter kring personlig träning.

image
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-11-2022

Innehållsförteckning

  1. 1. Vad är en personlig tränare?
  2. 2. Vilka fördelar ger det att skaffa sig en personlig tränare?
  3. 3. Vart jobbar en personlig tränare?
  4. 4. Personlig tränarutbildning
  5. 5. Personlig tränare och styrketräning
  6. 6. Personlig tränare och kosthåll
  7. 7. Hvilke egenskaper har en god personlig trener?
  8. 8. Pris på personlig tränare
  9. 9. Vart kan jag hitta en personlig tränare?

Vad är en personlig tränare?

En personlig tränare är en person som har kvalifikationer och erfarenhet inom träning och idrott, och som erbjuder personlig träning till enskilda individer eller grupper. Målet med personlig träning är att hjälpa folk att nå upp till de mål som dem har satt för sig, om det antingen skulle vara att gå ner i vikt, bygga muskler, förbättra sin uthållighet eller något helt annat. Personliga tränare erbjuder vanligtvis vägledning innanför en rad olika träningsområden: Styrketräning, uthållighetsträning, flexibilitet och balans, bara för att nämna några av dem. Det är också möjligt att hitta personliga tränare med spetskompetens innanför specifika idrottsgrenar, som f.ex. kampsport, yoga, löpning eller bodybuildning.

Vilka fördelar ger det att skaffa sig en personlig tränare?

En personlig tränare kan hjälpa dig med att sätta upp ett träningsprogram som är totalt skräddarsytt efter dina egna personliga behov och mål. Dem kan också vägleda dig genom att visa rätt teknik i övningar, samt att ge dig råd om kosthåll och livsstil för att du ska kunna uppnå så bra resultat som möjligt. Hjälpen man får när de väljer ut övningar och visar dig att utföra dem med bästa möjliga teknik är inte bara viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat, men det hjälper dig också att förebygga eventuella skador. En annan fördel med att ha en personlig tränare är att personen i fråga kommer hålla dig motiverad och följa upp din utveckling. Detta är en sak som kan vara svårt att sköta på egen hand, speciellt när det går över tid. Väldigt många startar med massa motivation och kämparglöd, men tyvärr orkar inte alla hålla den motivationen uppe, speciellt över längre tid. Det samma gäller saker som att följa upp sin egna log av träningspass, den gradvisa ökningen av intensitet/belastning, samt implementering av övningar som förebygger skador.

Vart jobbar en personlig tränare?

Personliga tränare kan jobba på träningscenter, i privata träningsstudioer eller erbjuda sig hembesök om så skulle önskas. Några personliga tränare som finns idag jobbar också som självständigt näringsdrivande och kan erbjuda sina tjänster på freelance-basis. Som regel är det personliga tränare flexibla på vart träningen skall vara, detta kommer avtalas som regel på individuell basis mellan dig och din PT. Tumregeln säger att som regel så kostar det mer med personliga tränare när dem kommer på hembesök. Detta är för att kostnaderna på tid och resa samt ev. kostnader av frakt för träningsutrustning tillkommer.

Personlig tränarutbildning

Att bli personlig tränare kräver en formell utbildning och kvalifikationer. Det finns många olika typer av tränarutbildningar, men de flesta kräver att tränare har grundkurser inom idrott, fysisk aktivitet eller hälsa, samt att man har fått godkänt på en eller flera tentor. Dessa utbildningarna varierar mellan att vara heltid eller deltid., och täcker upp ämnen som anatomi, fysiologi, tränings-teori och att utforma personliga träningsprogram. Målet med en PT-utbildning är att ge tränaren de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för att kunna erbjuda en professionell vägledning åt personer i alla åldrar och livssituationer. I norge kan man studera för att bli personlig tränare inom olika typer av universitet eller kurser, som för exempel så finns Norges idrottshögskola, ADPT och Kristiania. Tidigare så fanns det inga formella krav på att bli en personlig tränare, men 2019 så ändrade man på det. Nu är det krav på utbildning i minst 1 år.

Personlig tränare och styrketräning

En personlig tränare som specialiserar sig innanför styrketräning kan hjälpa dig med att utveckla en styrketränings-plan som passar in i dina individuella behov och mål. Dem kan vägleda dig genom att visa dig rätt teknik på olika typer av övningar och hjälpa till med att öka styrkan på träningen, på en trygg och effektivt sätt.


En personlig tränare som har specialiserat sig innanför styrketräning vill ha fördjupad kunskap om hur man kan öka styrkan genom olika typer av övningar, som för exempel knäböj, bänkpress och marklyft. Dem vill också kunna ge dig råd om hur och vilka vikter och utrustning du skall använda, samt visa hur hur man kan öka intensiteten på styrketräningen efter ditt egna behov. I tillägg till att ge vägledning i riktig teknik och öka styrkan, så kan en personlig tränare som specialiserar sig innanför styrketräning också hjälpa dig med att sätta upp realistiska mål och utarbeta en skräddarsydd plan innanför styrketräning som är anpassad dina träningsrutiner och livsstil. Sammanfattat kan en personlig tränare som specialiserar sig innanför styrketräning vara en nyttig resurs för dem som önskar att öka styrkan sin och få mest möjligt ut av styrketräningen.

Personlig tränare och kosthåll

En personlig tränare som har kunskap om kosthåll kan hjälpa dig med att utveckla en sund och balanserad kosthållnings-plan som passar dina individuella behov och mål. Dem kan vägleda dig om vilken mat du ska tillaga och ge dig råd om hur du kan inkludera mer sunda matvanor. Han eller hon kan också hjälpa dig att upprätthålla en sund kosthållning över tid. En personlig tränare som har kunskap om kosthåll, vill också kunna ge dig råd om hur du kan undvika osunda livsmedel och reducera ditt kaloriintag. Han eller hon kan också hjälpa dig med att planlägga måltiderna dina och ge dig råd om hur du kan får mest möjligt ut av kosthållet ditt med tanke på din träning.

Hvilke egenskaper har en god personlig trener?

En bra personlig tränare är en som för det första sitter på mycket kunskap om träning, hälsa, kosthåll och skadeförebyggning/rehabilitering. Personen i fråga har gärna en utbildning på tvärs genom flera yrkesområden som f.ex. fysioterapi, ernäring, osteopati eller medicin, i tilägg till det en PT-utbildning som ligger i grunden. Det är en fördel om denna person själv har hållit på aktivt med idrott, och har gärna haft flera olika tränare genom sin tid som aktiv. Med en sån bakgrund kommer det att vara mycket enklare för den personliga tränaren att se saker och ting från klientens perspektiv än att denna personliga tränaren bara har varit tränare själv och inget mer. Dessutom har personen sett olika typer av exempel på vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt i en roll som tränings-mentor. Det är naturligtvis också en fördel om personliga tränaren har några års erfarenhet som PT. I många yrkesfält säger man gärna att det är efter utbildningen är färdig som man faktiskt börjar lära sig det man har läst, det samma gäller också nog personliga tränare.

Bara för att kunskap och erfarenhet är viktigt, så är det inte tillräckligt för att bli en bra personlig tränare. Den personliga tränaren måste ha en unik förmåga att kunna kommunicera på ett effektivt och tydligt sätt, och dessutom sätta klara mål och förväntningar på klienten. På så sätt kan man säga att den personliga tränaren också kan ses som en mental-coach.

Pris på personlig tränare

Det finns inget fast pris på en personlig tränare. Hur mycket du kommer kunna behöva betala är beroende på en rad olika faktorer, som för exempel PT´ns erfarenhet och utbildning, hur många klipp du köper, vart ni ska träna, om du ska träna individuellt eller i en grupp, och vilken träningsstudio den personliga tränare är kopplad till. Prisen på en personlig tränare kan variera alltifrån 300 kr till 4000 kr per timme.

Vart kan jag hitta en personlig tränare?

I storstäderna i Norge är det enkelt att hitta en personlig tränare. De allra flesta träningsstudiona erbjuder personlig träning, dessutom hittar man en rad olika studios som bara håller på med personlig träning. Man hittar också olika typer av studios med där man har olika yrkesområden på tvärs inom träning exempelvis fysioterapi, osteopati, ernäring och personlig träning. På mindre platser kan det vara svårare, men personlig träning är något som blir allt större och större över hela landet eftersom man ser effektiviteten de ger. Om man bor på en plats som inte har tillgång till personliga tränare erbjudare majoriteten av dagens PT´s träningen över internet.

Les også

image

Så hur lyckas man som personlig tränare?

Att vara en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-31-2022

Läs mer

image

Hur ofta bör man använda en PT?

Personliga tränare kan vara en ovärderlig resurs för dem som vill forma sig, förbät...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-21-2022

Läs mer

Mann som hjelper en kvinne med å tøye på en løpebane

På jakt efter en PT? - 5 saker du bör tänka igenom innan du

Vurderer du att skaffa dig en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 09-14-2022

Läs mer