Hur ofta bör man använda en PT?

Personliga tränare kan vara en ovärderlig resurs för dem som vill forma sig, förbättra sin fysiska form eller uppnå specifika hälso- och välbefinnandemål. Men hur ofta bör du träna med en personlig tränare? I den här artikeln kommer vi att undersöka olika faktorer som påverkar detta och vi kommer också att titta på några allmänna riktlinjer för att jobba med en PT.

image
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-21-2022

Innehållsförteckning

 1. 1. Faktorer som påverkar hur ofta du bör träna med en personlig tränare
  1. - Mål

  2. - Fysisk form

  3. - Tid till förfogande

  4. - Budsjett

 2. 2. Generella riktlinjer när man använder en personlig tränare
  1. - Börja med en eller två sessioner i veckan

  2. - Öka/minska frekvensen efter behov

  3. - Byt PT om du inte är 100% nöjd

Faktorer som påverkar hur ofta du bör träna med en personlig tränare

Det finns flera faktorer som kan påverka hur ofta du bör träna med en personlig tränare, inklusive dina mål, fysiska form och hur mycket tid du har till förfogande. Här är några viktiga överväganden att komma ihåg:

Mål

Om du har specifika mål i åtanke, som att förbereda dig inför en maraton eller lägga på dig stora mängder muskelmassa, kan du behöva träna med en personlig tränare mer frekvent för att nå dessa mål. Till exempel kräver träningsupplägg inför en maraton korrekt löpteknik för att undvika skador, ett träningsprogram som inte är för hårt eller för lätt, samt mycket arbete med det mentala aspekten kopplat till att springa en så lång distans. När det gäller ökning av stora mängder muskelmassa krävs det inte bara detaljkunskaper om kost, hypertrofiträning och träningsvolym, utan också en enorm motivation, självdisciplin och genomförandeförmåga. När man arbetar mot den här typen av mål kan det vara nödvändigt att använda en personlig tränare flera gånger i veckan. Om ditt mål å andra sidan bara är att behålla din nuvarande fysiska form kan det räcka med PT-timmar en eller två gånger i månaden.

Fysisk form

Din nuvarande fysiska form kan också påverka hur ofta du bör jobba med en personlig tränare. Om du är ny på träning eller har varit inaktiv under en längre tid kan du behöva arbeta med en PT mer frekvent för att komma igång och bygga upp grundläggande styrka och uthållighet. När formen förbättras kan du minska frekvensen av PT-sessionerna. Den fysiska formen måste dock alltid ses i ljuset av de specifika målen som man har satt upp. Även en mycket vältränad person kan behöva tät uppföljning från en PT om han eller hon ska uppnå extrema resultat eller förhindra skador genom ett intensivt träningsregim.

Tid till förfogande

Hur mycket tid du har till förfogande kan påverka hur ofta det är realistiskt att arbeta med en personlig tränare. Om du har en mycket upptagen vardag med många åtaganden kan det faktiskt bli för mycket med för många PT-sessioner. I sådana fall rekommenderar vi att minska antalet sessioner, men att i stället utnyttja varje session till dess fulla potential. Om du å andra sidan har mycket fritid är det främst vilka resultat du vill uppnå som påverkar hur ofta du bör använda en personlig tränare.

Budsjett

Det är ingen hemlighet att PT-sessioner kan vara dyra. Särskilt om du använder en personlig tränare med många kvalifikationer och lång erfarenhet. Vissa av de dyrare personliga tränarna kan kosta så mycket som 4000 kronor per timme. Du måste därför bedöma hur mycket du har råd att spendera på en PT.

Generella riktlinjer när man använder en personlig tränare

Som vi redan har nämnt finns det olika faktorer att ta hänsyn till när man ska avgöra hur ofta man bör använda en PT. Ändå finns det några tumregler som kan vara bra att följa för de flesta.

Börja med en eller två sessioner i veckan

När man börjar arbeta med en ny PT läggs mycket av grunden för vidare träning. Man kartlägger vanligtvis klientens nuvarande form, skapar en träningsplan, tränar rätt tekniker osv. Av dessa skäl kan det vara bra med lite frekventa sessioner i början. Frekventa PT-sessioner i början gör det möjligt för den personliga tränaren att korrigera eventuella fel, göra små justeringar på den plan som man har satt upp, och dessutom får man själv en chans att känna på hur det är att arbeta med den aktuella personliga tränaren.

Öka/minska frekvensen efter behov

Om du märker att du får mycket ut av PT-timmen och dessutom klarar av mer intensiva pass kan det vara bra att öka frekvensen av PT-timmar. Givetvis under förutsättning att din personliga budget tillåter det. Om du däremot är nöjd med mer måttliga resultat och kan genomföra träningspassen på egen hand, kan det vara bra att använda PT:n mer som en träningsrådgivare som du vänder dig till med jämna mellanrum för att få feedback om hur du ligger till.

Byt PT om du inte är 100% nöjd

Utbudet av personliga tränare är stort. Inte bara finns det många personliga tränare i alla städer i Norge, man har dessutom ett stort urval av online personliga tränare. PT-timmar är kostsamma och man bör kunna förvänta sig mycket av att arbeta med en PT. Tveka därför inte att byta PT om du är osäker på om det är rätt PT för dig.

Les også

image

Så hur lyckas man som personlig tränare?

Att vara en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-31-2022

Läs mer

image

Personlig tränare

Undrar du över vad en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-11-2022

Läs mer

Mann som hjelper en kvinne med å tøye på en løpebane

På jakt efter en PT? - 5 saker du bör tänka igenom innan du

Vurderer du att skaffa dig en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 09-14-2022

Läs mer