På jakt efter en PT? - 5 saker du bör tänka igenom innan du

Vurderer du att skaffa dig en personlig tränare? Vi hjälper dig på vägen! Här är 5 aspekter som du bör tänka på när du ska välja en personlig tränare.


Mann som hjelper en kvinne med å tøye på en løpebane
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 09-14-2022

Innehållsförteckning

  1. 1. Introduktion
  2. 2. 1. Vilken kompetens den personliga tränaren besitter.
  3. 3. 2. Vad du vill få ut av träningen
  4. 4. 3. PT:s förmågor i mänskliga relationer
  5. 5. 4. Kjemien mellan dig och den personliga tränaren
  6. 6. 5. Hur mycket pengar du vill spendera på en personlig tränare.

Introduktion

Söker du efter en personlig tränare? Oavsett om du tränar på toppnivå eller bara vill ha hjälp att hålla kroppen lite mer igång, bör du kunna hitta en lämplig personlig tränare. Här går vi igenom 5 aspekter som enligt oss bör beaktas när man väljer en personlig tränare.

1. Vilken kompetens den personliga tränaren besitter.

Det är lätt att tro att alla personliga tränare har samma kompetens, men så är det inte. Olika PT:er har olika bakgrunder och olika mängd erfarenhet. Medan vissa PT:er har studerat ett år, har andra en examen eller mastergrad inom idrott. Dessutom finns det personliga tränare som har specialiserat sig på olika träningsområden eller specifika träningsfilosofier. Ett bra exempel är PT:er som har specialiserat sig på skadeförebyggande. De har naturligtvis en kompetens som är avgörande om man är särskilt skadebenägen eller tränar för att tävla i en idrott med mycket skador. Vissa PT:er har dessutom utbildning eller erfarenhet från andra relaterade områden, som exempelvis medicin eller fysioterapi. PT:er med en sådan tvärfaglig bakgrund har ofta en djup förståelse för kroppens anatomi och funktion, vilket är bra för att skräddarsy ett träningsprogram utifrån önskade behov. Vid valet av personlig tränare bör man också ta hänsyn till hur länge PT:en har varit i branschen. Det skulle kanske vara förståeligt att tro att ju längre en PT har varit i branschen, desto bättre är han/hon. Men här finns det inte nödvändigtvis ett tydligt samband. Unga och nya PT:er kan ha mer uppdaterad kunskap om träning och dessutom vara mer angelägna om att hålla sig uppdaterade än de äldre. Samtidigt är det ingen tvekan om att lång erfarenhet bidrar till lärande, det är inte utan anledning som man säger att det tar 10 000 timmar att mästra någonting. Vilken vikt man ska lägga på ålder och erfarenhet blir därför inte helt tydligt, men det är nog viktigt att.

2. Vad du vill få ut av träningen

Någon vill ha en personlig tränare främst för att ha motivation att komma till träningsstudion. I dessa fall är PT:s kompetens mindre viktigt än PT:s förmåga att motivera. Det betyder inte att man ska negligera kompetensen PT har, det är fortfarande viktigt att PT vet vad han/hon håller på med, så att man exempelvis undviker att träna fel eller för hårt. Poängen här är att hitta en PT med tillräcklig kompetens, men med en fantastisk förmåga att motivera just dig. I andra fall kommer man att behöva en PT med speciell kompetens. Tränar man för att tävla inom fitness eller för att komma tillbaka efter en skada, blir PT:s kompetens mycket viktig. Om PT leder dig på fel väg kan du riskera att få dåliga resultat eller värre; en skadad kropp. Innan du börjar välja en personlig tränare, fråga dig därför detta: Vad vill jag få ut av träningen?

3. PT:s förmågor i mänskliga relationer

En sak är att besitta mycket kompetens genom utbildning och erfarenhet, en annan sak är att kunna kommunicera och verkställa denna kompetens. En personlig tränare som kan allt i hela världen om styrketräning är lite värd om han/hon inte kan lära detta till andra. I jakten på en personlig tränare blir det därför avgörande att se till PT:s förmåga att förmedla och samarbeta. De flesta av oss lär oss bäst i kontakt med en lärare som är pedagogisk, tålmodig och som verkligen vill att man ska lyckas. Det är minst lika viktigt att PT:n är investerad i din träning, som att du själv är investerad i den. Träningen bör upplevas som ett gemensamt projekt och inte något du är ensam om. Precis detta är en av de stora anledningarna att skaffa sig en personlig tränare.

Vi nämnde tidigare detta med pedagogisk, men vad ligger egentligen i detta begrepp? Om man studerar världsledande tränare inom olika idrotter, är det ofta en sak som återkommer: tydlighet i kommunikation. Efter en samtal med en personlig tränare bör det vara kristallklart för dig hur du ska gå vidare i din träning. Du bör veta exakt hur mycket du ska träna, vilka övningar du ska genomföra, hur de ska genomföras, hur mycket du ska återhämta dig osv. Ju högre mål du har med din träning, desto fler detaljer bör din PT se till att kommunicera på ett kristallklart sätt till dig.

4. Kjemien mellan dig och den personliga tränaren

Vi är alla olika och får entusiastiska känslor med olika människor i olika grader. När man väljer vänner eller en partner hittar man ofta en person man gillar att umgås med. Att man generellt gillar sin PT är ett bra utgångsläge, men det betyder inte att den typ av kemi man har med en vän är samma som man bör leta efter hos en PT. En bra PT är förmögen att pusha dig, säger kanske det du bör höra istället för det du vill höra och bör vara tydlig både med förväntningar och krav. Förutom detta är det väldigt viktigt att den PT du väljer är förmögen att motivera just dig. Vi vet alla att vissa människor gör oss energiska och väcker en drivkraft inom oss, medan andra helt enkelt tröttar ut oss. Din PT ska väcka en inre gnista hos dig, annars är det fel PT.

5. Hur mycket pengar du vill spendera på en personlig tränare.

Du hittar PT:er i alla olika prisklasser och med olika upplägg. Hur mycket du ska lägga på en PT beror naturligtvis på hur mycket pengar du har, men det bör också ses i relation till vad du vill uppnå. Generellt kan man argumentera för att allt som hjälper till att hålla dig frisk är något man bör investera pengar i. Så om att skaffa en PT gör att du kommer igång med träning istället för att sitta i soffan, så är det enligt vår mening pengar väl investerade. Men pengarna bör balanseras mot vad du vill få ut av en personlig tränare. Om ditt mål är att nå eliten i fitness eller bodybuilding, så kommer du troligtvis behöva lägga ner en god summa pengar på en PT. Men om målet är att komma ut från soffan och ner på gymmet, kan budgeten sänkas betydligt.

Les også

image

Så hur lyckas man som personlig tränare?

Att vara en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-31-2022

Läs mer

image

Hur ofta bör man använda en PT?

Personliga tränare kan vara en ovärderlig resurs för dem som vill forma sig, förbät...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-21-2022

Läs mer

image

Personlig tränare

Undrar du över vad en ...
image

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-11-2022

Läs mer