Träning som behandlar nacksmärta

Nacksmärta är det många som har problem med. Här tittar vi på hur träning kan fungera som en behandling för olika typer av nackproblem. Vi tittar också på vad som faktiskt är ett nackproblem, riskfaktorer för att utveckla nackproblem och utvärderar om träning kan hjälpa till att bota detta.

Kvinne som tar seg i nakken på grunn av smerter
image

Jardar Vigre Gundersen

Publisert: 10-24-2022

Innehållsförteckning

 1. 1. Generellt om nacksmärtor
 2. 2. Vad är en nacksmärta?
 3. 3. Vad är de typiska riskfaktorerna för utveckling av nacksmärtor?
 4. 4. Kan träning hjälpa på nacksmärtor?
  1. - Om du är osäker, ta kontakt med en expert.

  2. - Hitta aktiviteter som är meningsfulla för dig

  3. - Prioritera sömn

 5. 5. Uppsummering

Generellt om nacksmärtor

Nackproblem är en av de ledande orsakerna till funktionsnedsättning världen över. Närvarom av nacksmärtor rapporteras om att det kan vara 48,5% och det ser ut som att det kommer öka hela tiden i framtiden. Prognosen till nacksmärta är huvudsakligen i förmån till att det faktiskt ska bli bättre. Däremot är närvaron till nya episoder av smärtor i nacken hög, detta bidrar till höga ekonomiska och sociala bördor. Detta till trots för att nacksmärtor är det forskat mycket på, har vi inte effektiva metoder nog för att reducera andelen som får nacksmärtor?

Vad är en nacksmärta?

Nacksmärtor är en smärta i nackregionen, det vill säga övre delen av ryggen, upp över huvudet och utöver axlarna. Man skiljer detta gärna mellan okomplicerade/ospecificerade nacksmärtor, whiplash och nacksmärtor av utrålande art. Dem flesta kategoriseras under den förstnämnda.

Vad är de typiska riskfaktorerna för utveckling av nacksmärtor?

Psykologiska riskfaktorer, däribland långtidsstress, brist på socialt stöd, ångest, depression, misstrivsel i jobbet, familjekonflikter och pengaproblem kan vara vanliga orsaker till nacksmärtor. I relation till biologiska riskfaktorer, kan nacksmärtor förekomma som en följd av vissa typer av sjukdomar. Den sistnämnda förekommer inte i samma grad som närvaron av psykologiska riskfaktorer, men kan ofta förekomma i en kombination med psykologiska riskfaktorer.

Kan träning hjälpa på nacksmärtor?

Det koirta svaret är ja. Träning är det närmaste man kommer en mirakelmedicin.Träning ger med sig sunda hälsofördelar såsom förbättrad hjärna-hälsa, hjälper och hantering av vikt, reducerar risken för sjukdom, styrker ben och muskler och förbereder förmågan att göra vardagliga aktiviteter. Det som är mer viktigt för personer med nacksmärtor  är att träning har den magiska egenskapen att den kan reducera din smärtuppfattning, alltså den individuella uppfattningen av smärta. I tillägg till det har det också en positiv effekt på mental hälsa, i form av förbättrat humör, reduktionen av stress och depression, som oftast ses som ett sammanhang av nacksmärtor.

Träning är ett viktigt instrument när du behandlar olika typer av smärtor, speciellt när du har fokus på att få ner opiat beroendet som kan finnas hos vissa. Hos friska individer ökar träning tröskeln för att uppleva smärta. Träning främjar analgesi/smärtfrihet hos personer med nacksmärtor, ryggsmärtor, artrose och muskelsmärtor.

Träning kan också ibland medföra ökade smärtnivåer, speciellt de som är akut och varar i några veckor. Ofta kan detta vara en barriär för att sätta igång träningen för personer som har haft en långvarigt problem med sin smärta. Regelbundet så ser man att ökningen av smärta kommer att gå över efter ett par veckor, men man anpassar sig övningarna/aktiviteterna som man ständigt gör. Det finns också en anpassad nivå för den enskilda och att gradvis öka toleransen är viktigt för att inte förstärka barriärerna till träningen. Träning är något som ska ge dig livsglädje, bemästring av stress, bättre sömn och andra typer av hälsofördelar. Här kommer några enkla tips:

Om du är osäker, ta kontakt med en expert.

Det kan vara svårt att hitta nyttig information i dagens samhälle. Ett tips för att komma igång med träningen är att kontakta en fysioteraput eller en personlig tränare som anpassar träningen till din personliga nivå, efter dina önskningar och behov.

Hitta aktiviteter som är meningsfulla för dig

Det och kunna träna kan vara för många en viss form av livsnjut. Det som är viktigt att komma ihåg är att det inte är nödvändigtvis så mycket som ska till för att uppleva många av de fördelarna som är listade i denna artikel. Meningsfulla aktiviteter skiljer ut endorfinerna i hjärnan som kan ge dig just det där lyckoruset du önskar.

Prioritera sömn

Sömn är viktigt av en rad olika typer av funktioner i din kropp. För lite sömn så kan kroppen uppleva det som en stress och vill kunna påverka nivåerna på smärtan, på ett negativt sätt. Dålig sömn ger reducerad koncentrationsförmåga, reducerad uppmärksamhet, dåligt humör och brist på överskott till att kunna gripa tag i vardagen ännu bättre.

Uppsummering

Denna artikeln har nämnt några av de vanligaste orsakerna till smärta, vi har kartlagt olika riskfaktorer och tagit upp tränings roll i smärthantering. Önskar du att träna, men har problem med nacksmärtor? Då rekommenderar vi dig att skaffa en personlig tränare.

Les også

Kvinner som utfører treningsøvelse med strikk

5 sätt att hålla kroppen frisk på

En frisk hälsa är något som engagerar de flesta. Att hitta användbara tips är svårt...
image

Jardar Vigre Gundersen

Publisert: 10-02-2022

Läs mer